Rudi Mariën, de grootinvesteerder in biotech, bouwt samen met TDP een gebouw voor startende biotechbedrijven in het Technologiepark in Gent. Ook Ablynx en Argenx zijn daar gevestigd.

Rudi Mariën en zijn zoon Stefan investeren samen met TDP, de organisatie boven de infrastructuurspeler TINC, zo’n 25 miljoen euro in een nieuw vastgoedproject in het Technologiepark in Zwijnaarde. Het gaat om 10.000 m² op de Campus Ardoyen. De familie Mariën had met TDP deelgenomen aan een openbare aanbesteding van de UGent voor de bouw van de nieuwe bio-incubator.

In het Technologiepark in Gent staan al drie gebouwen voor biotechbedrijven. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) biedt 8.000 m² onderdak aan spin-offs en starters. Daarnaast is er de bioversneller van 20.000 m², waar Ablynx is gevestigd. TDP financierde dat project voor doorgroeiende bedrijven in 2008 en in 2011. Dan is er nog 16.000 m² ontwikkeld door Rudi Mariën en zijn zoon. Onder meer Argenx nam zijn intrek in die bedrijvenincubator.

Daar komt nu nog eens 10.000 m² bij. De bouw begint deze zomer en tegen midden 2020 moet het gebouw van vijf verdiepingen klaar zijn. Welke biobedrijven er zullen intrekken, is nog niet duidelijk. ‘Daar hebben we nog geen garanties over. Maar die hadden we bij de aanvang van ons vorige gebouw ook niet’, zegt Stefan Mariën, manager van Biovest, het investeringsvehikel van de familie Mariën. ‘De biotechsector evolueert snel. Biotechbedrijven kunnen plots veel meer ruimte nodig hebben om te groeien. Wij anticiperen daarop, zodat ze geen maanden moeten wachten.’

Voor TDP is dit de tweede investering in biotech. ‘Door onze historische achtergrond met de investeringsmaatschappij Gimv hebben we affiniteit met biotech. Toen Gent tien jaar geleden een bioversneller wenste te bouwen zijn we mee ingestapt. De bedrijven hadden een aangepaste infrastructuur nodig, voor labo’s bijvoorbeeld, en die was niet voorhanden. Omdat de bio-accelerator volzet is, hebben we niet getwijfeld om weer te investeren. Nu met de familie Mariën’, zegt Manu Vandenbulcke, de CEO van TINC.

Het nieuwe gebouw komt midden in het Technologiepark, achter het VIB. Het park, ook bekend als het Tech Lane Gent Science Park, is opgericht in 1986. Een van de eerste biotechbedrijven was Innogenetics. Het bedrijf van Mariën is er nog steeds, zij het onder de vlag van het Japanse farmabedrijf Fujirebio.

Het industriepark telt een zestigtal bedrijven, goed voor 9.000 wetenschappers. Jaarlijks komt er een tiental bedrijven bij.