SVR-ARCHITECTS ontwierp in Antwerpen een nieuw Moeder- en Kind centrum voor het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Daarin werden drie voorheen afzonderlijke diensten samen gegroepeerd: pediatrie, materniteit en neonatologie, om moeder en kind een vlotte en comfortabele ondersteuning te bieden.

Tegelijk dachten de architecten het gehele project vanuit het concept van de “helende omgeving”. Daarom werd om te beginnen afstand gehouden van het “grote-mensenziekenhuis” en opteerden de architecten voor een aparte nieuwbouw die met een unieke vormentaal, kleuren- en materiaalkeuze, een eigen identiteit uitstraalt. Alleen een monumentale, glazen passerelle vormt de navelstreng met de andere diensten van het UZA.

Binnenin werd gestreefd naar een zo groot mogelijk “thuisgevoel”. In de kamers bieden kamerhoge en -brede ramen een panoramisch uitzicht op het groen rondom. Met een nieuwe benadering van licht, ruimte, kleuren, illustraties, materialen en functionaliteiten, zoals een schooltje en een speeltuin op het dak, werd geprobeerd het klinische te overstijgen als bijdrage aan het genezingsproces.

Tenslotte ging bijzondere aandacht naar het energiegebruik, dat zo minimaal en rationeel mogelijk werd georganiseerd.