UGent en VIB (Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) bouwen gezamenlijk een nieuw onderzoeksgebouw op de campus Ardoyen. SVR-ARCHITECTS won samen met SUMProjects de wedstrijd voor het nieuwe onderzoekgebouw voor DMPR en de Bio – Accelerator op de Campus Ardoyen ,Technologiepark in Zwijnaarde.

Het nieuwe complex is een middelhoogbouw en bestaat uit 2 aparte blokken van 6 bouwlagen met een gemeenschappelijke half ondergrondse parking. De blokken zijn op een optimale en efficiënte manier ingeplant op het beschikbare terrein en houden rekening met onder andere bereikbaarheid, oriëntatie, toegankelijkheid en zichtbaarheid van de publieke functies vanop het centrale publieke plein. Naast het ontwerp en de bouw behelst de opdracht eveneens de financiering, het onderhoud en de exploitatie van de Bio – Accelerator. Dit deel neemt de NV OBELISC voor zijn rekening.

Het Onderzoekgebouw, het voorste blok, kijkt uit op de Parvis en huisvest de onderzoekers van DMPR. De Bio – Accelerator, het achterste blok, wordt ontwikkeld als accelerator-gebouw voor Life Science en Bio-tech bedrijven.

De nieuwbouw zal ongeveer 16.000 m² omvatten met voornamelijk volgende onderdelen:

  •        Kantoren en congreszalen
  •        Laboratoria en onderzoekslokalen
  •        L2 en L3 laboratoria
  •        Serres en plantengroeikamers
  •        Animalarium
  •        A3-laboratoria
  •        Restaurant
  •        Parking

Accelerator

Naast het onderzoeksgebouw komt er ook een acceleratorgebouw. De accelerator is een business centrum voor biotech & life science bedrijven en biedt faciliteiten en technische voorzieningen in laboratoria en kantoren, op maat van de gebruikers.

De start van de werken voor het onderzoeksgebouw staat gepland voor medio 2017, waarbij momenteel de uitvoeringsdossiers verder uitgewerkt worden. De bouw van de accelerator is voorzien voor een latere fase.

Specifieke installaties

Ingenium staat in voor het ontwerp van de technische installaties en de opvolging van de werken. Naast de klassieke technieke:  HVAC, sanitair, elektriciteit en speciale gassen omvat de uitrusting ook specifieke installaties met betrekking tot over/onderdruk en HEPA filtratie in de laboratoria, L3/A3-ruimtes, extra filtratie van de afvoeren, puur water installatie en een stoominstallatie voor productie en verdeling van stoom voor autoclaven en luchtgroepen.