In het snelgroeiende Tech Lane Ghent, een cluster van de belangrijke zone ten zuiden van de stad, gericht op kennisbedrijvigheid, ontwierp SVR-ARCHITECTS ‘Capture’, een nieuw onderzoeks- en incubatorgebouw voor de Universiteit Gent [UGent] en haar Incubatie- en Innovatiecentrum [IIC]. De laboratoria waar meer dan honderd medewerkers hun beste beentje zullen voorzetten in het vinden van nieuwe, milieuvriendelijke technologieën, zijn niet langer verstopt achter gesloten wanden en deuren. Integendeel, het nieuwe onderkomen van deze internationale talenten is letterlijk transparant. Ook binnenin. Op de brede trappen of in de aantrekkelijke ontmoetingsruimte inspireren ze elkaar tot  het verleggen van weeral nieuwe grenzen.
Het verleggen van grenzen is het doel van het open innerlijke van dit nieuwe gebouw. Het valt dan ook op hoe vandaag laboratoria en onderzoeksruimtes niet meer in het diepste van het diepe verstopt zijn, maar transparant en  toegankelijk ontworpen werden om de communicatie binnen de muren te stimuleren. Hier geen smalle diensttrappen noch dito liften maar een centraal gelegen, twee meter brede trap in licht eikenhout met mezzanines rondom, waarop de onderzoekers zich naar een van de drie verdiepingen begeven die voor hen zijn bestemd. Ondertussen wisselen ze ideeën uit en kennis, of delen hun ervaringen met hun collegae. Overal zijn doorkijken, van de labo’s naar de kantoren, over de hoge piloothal heen, naar de groene omgeving rondom. Ruimte en licht binnen, groen en rust buiten. Dat is het eerste wat opvalt bij het betreden van deze nieuwe werkplek.

Lees volledige nieuwsbrief
Lees projectfiche