omenteel wordt de eerste fase van het VITO masterplan domein 3 concreet uitgewerkt, bestaande uit:

  • nieuwbouw VITO Lab (onderzoek gebouw)
  • nieuwbouw VITO Piloothal
  • nieuwbouw VITO Opslaghal
  • overkapping parking met vegetatiedak
  • connector (op hoogte) tussen de verschillende nieuwe en toekomstige gebouwen
  • omgevingsaanleg

Het nieuwe labogebouw bestaat uit vier bovengrondse bouwlagen, een gelijkvloers en 3 verdiepingen. De technische installaties bevinden zich op de 3de verdieping.
De 2 vleugels met de laboratoria zijn modulair opgebouwd. In de vleugels is telkens een knik aangebracht.
Dit zorgt zowel binnen als buiten voor extra beleving. Op de 4 koppen van de 2 vleugels zijn circulatiekernen, vergaderzalen en andere gemeenschappelijke ruimten ingepland. 
De parking wordt ingepland op de uiterst westelijke hoek van VITO domein 3 en bevindt zich feitelijk op het knooppunt tussen de bestaande site (VITO domein 1) en de nieuwe site (VITO domein 3).
De connector vormt binnen het masterplan de ruggengraat voor het voetgangersverkeer op de site. Hij vertrekt op het landschappelijk vormgegeven vegetatiedak van de parking en verbindt van hieruit de verschillende gebouwen op de site en dit zowel in de huidige als de toekomstige ontwikkelingen op het terrein. Binnen het gebouw loopt deze connector verder over de verschillende verdiepingen.
Verderop in het gebouw zet deze binnenroute zich opnieuw verder tussen de bestaande bomen via een buitenconnector naar de piloothal.
Ten noorden van het terrein, aan de zijde van het kanaal, zijn 2 recente industriële hallen aanwezig.
In het verlengde van die hallen wordt een derde volume voorzien die qua hoogte, vormgeving en materialisatie volledig aansluit bij de bestaande hallen. Er wordt geopteerd om een aantal opslagfuncties te groeperen in 1 volume.

Lees meer