KANAL (Citroën) | Brussel

Wedstrijdontwerp reconversie Citroëngarage tot een nieuwe cultuurpool

Projectbeschrijving
In 2017 lanceerde Kanal Stichting een architectuuropdracht om de enorme ruimte van de voormalige Citroën Garage om te vormen tot het grootste museum in Brussel sinds een eeuw. Een bijzondere kans voor Brussel: de reconversie van de Citroëngarage, een iconisch gebouw langs het kanaal, in het centrum van Brussel, tot een nieuwe cultuurpool met internationale ambitie. Een cultuurpool van 35.000 m² die zowel een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor architectuur als publieke en polyvalente ruimtes zal bevatten, dit alles midden in een stadsdeel in volle vernieuwing. Uit 92 inzendingen werden 7 finalisten geselecteerd om een voorstel in te dienen in een tweede selectieronde. Het voorstel van het team, geleid door OMA en Wessel De Jonghe Architecten, eindigde op een gedeelte 2de plaats.
Projectdetails
  • Uitschrijver wedstrijd: Fondation Kanal
  • Datum wedstrijd: 2017
  • Locatie: Brussel
  • Status: niet uitgevoerd (wedstrijd)
  • Vloeroppervlakte: 38.000m² waarvan 19.000m² museum/gallerij, 9.000 publieke ruimtes, 7.000m² diensten, 3000m² parking
  • Type: Utiliteit
  • Beelden: OMA
  • Internationale samenwerking: OMA, Wessel de Jonghe Architecten BNA B.V., Ducks Sceno (scenografie)
Gerelateerde projecten